Wytze Andela

Voor deze meditatie heb ik heel wat kopjes thee gedronken van het merk Pickwick. Op elk Pickwicktheelabeltje staat een vraag. Soms een gewone, soms een wat dieper gaande vraag. Vijf labeltjes heb ik eruit gevist voor deze mediatie. Vijf vragen over het gewone leven, en over geloof en inspiratie.

Met welke beroemde persoon zou je een kop thee willen drinken?

Dat is zonder twijfel met oud-president Obama… ik ben onder de indruk van zijn speeches. En van zijn rust nadat hij door iemand is opgevolgd, die alles wat hij opbouwde wil afbreken. Waar haalt Obama zijn inspiratie vandaan? Ik zou hem willen vragen naar zijn woorden gesproken tegen de verdrietige ouders in Newtown, waar een tiener in 2012 schoolgenoten doodschoot. Obama zei: ‘Geen wet kan al het kwaad in de wereld uitbannen, maar we hebben de plicht om dit soort geweld tegen te gaan. We mogen gebeurtenissen als deze niet als routine accepteren. We kunnen beter dan dit.’ Voor mij betekent dit: we hoeven de werkelijkheid niet te accepteren zoals deze nu eenmaal lijkt te zijn… We can do better than this.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie haal ik uit de verhalen van gewone mensen. Mensen midden in het leven, die van alles hebben meegemaakt aan voor- en tegenspoed. Mensen die met soms beperkte middelen toch iets van hun leven hebben proberen te maken. Hun geloof en hun vertrouwen, hun doorzettingsvermogen bij de tegenwind,, die ze in het leven ondervonden. Dat geeft ook mij steeds weer de moed en het vertrouwen om verder te gaan in mijn leven, stap voor stap.

Wat is het ondeugendst dat je hebt uitgespookt?

Knolletjes jatten uit het veld achter ons ouderlijk huis in Doetinchem. Ik was toen een jaar of negen. De boer kreeg het door en belde mijn ouders. Samen met mijn vader en mijn vriendje (die ook knolletjes had gejat) zijn we naar de boer toegegaan en hebben onze excuses gemaakt: ‘we zullen het niet meer doen…’.

Wat is het liefste dat je ooit voor iemand hebt gedaan?

Voor die vraag ben ik te rade gegaan bij Marieke, mijn vrouw. Zij zei: “Die deken, die je als student in Groningen weggegeven hebt aan die berooide buitenlandse student, die niets had. Toen je me dat vertelde ben ik met je getrouwd…” “Be good to strangers”, zei ze er nog achteraan, “Wees goed voor vreemdelingen”.

Wat is je favoriete quote?

Dat is een Bijbeltekst: een gedeelte uit de Bergrede van Jezus: ‘Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last’ (Mat. 6: 33, Bijbel in gewone taal). Er gaat haast geen dag voorbij of ik denk aan deze woorden. Steeds maar weer is het nodig dat ik ze in mijn gedachten breng. Maar als ik het doe maakt het me ook rustig: weten dat we alleen de dag van vandaag hebben. Morgen is van God. En vandaag zal Hij je geven wat je nodig hebt, elke dag weer. Misschien is dit wel de basis van mijn geloof.

ds. Wytze Andela

Mijn kerk

Oude_Matthes
De Oude Mattheüs
Grotestraat 50
7151 BD  Eibergen
0545-471217
Antonius
De Antonius
Lindevoort 20
7157 AL  Rekken
0545-471217
De Huve-1
De Huve
Grotestraat 52
7151 BD  Eibergen
0545-471217
Den_Hof_te_Rekken Den Hof
Lindevoort 14
7157 AL  Rekken
0545-431335